Vin till pizza? Så hittar du rätt!
Castelgufo Verdicchio dei Castelli di Jesi
Vitt vin
Verdicchio dei Castelli di Jesi
Från Castelli di Jesi i regionen Marche i mellersta Italien kommer nu det vita ugglevinet!
Pietro di Campo Barbera Silenzio
Rött vin
Italien, Piemonte
Saftig och körsbärsdoftande Barbera från populära Piemonte i nordvästra Italien.
Casa Marzoni Appassimento
Rött vin
Italien, Apulien
Casa Marzonis flaggskepp! Fyllig ekologisk appassimento från Italien med stor smak
Casa Marzoni Gran Marzoni
Rött vin
Italien, Apulien
En ekologisk fyllig och koncentrerad appassimento med fatkaraktär och höga poäng från vinkritiker
Vinistella La Passione Parziale Appassimento
Rött vin
Italien, Sicilien, Terre Siciliane
Massor av frukt, choklad, russin och fat. Långt avsult. Från soliga Italien
Vinistella Appassimento La Passione Box
Rött vin
Italien, Sicilien
Massor av frukt, choklad, russin och fat. Långt avsult. Från soliga Italien
P.Lex Prosecco Rosé Brut
Prosecco
Italien
Nyhet från Petter! Smakrik och fruktig Prosecco, perfekt till säsongens alla middagar.
Biecher Riesling Organic Réserve
Vitt vin
Frankrike, Alsace
En prisbelönt ekologisk riesling i frisk grönfruktig stil med en för Alsace typisk mineralitet
The Big Zin Zinfandel
Rött vin
Italien, Apulien
Ett smakrikt vin med fylliga smaker av björnbär, mörka körsbar, ekfat och vanilj.
Zecci Ripasso Superiore
Rött vin
Italien, Valpolicella
Ett kryddigt, balanserat vin gjort på både färska och torkade druvor från Valpolicella
Casa Capriolo Governo
Rött vin
Italien, Toscana
Spännande ekologiskt vin från Toscana gjort på Governo-metoden- Toscanas svar på Appassimento
Il Barone Rosso
Rött vin
Italien
Il Barone Rosso – ett välbalanserat rött vin från Italien där kvalitet och pris är i harmoni.
Pietra d’ Elsa
Rött vin
Italien, Toscana
Ett klassiskt vin från Toscana med smak av mörka körsbär, plommon och kryddig vanilj
Pazzione Cava By Pernilla Wahlgren
Cava
Spanien
Torr, frisk och fruktig ekologisk Cava från Pernillas älskade Spanien
Vilken druva passar till pizza?
Vad alla pizzor har gemensamt är en krämig textur och en lätt sälta från ost och pizzadeg. För att bryta av mot krämigheten är det bra att välja ett vin som har en frisk syra. Sältan balanserar du enklast genom att hitta ett vin med lagom mycket fruktighet
En vit druva som har både frisk fruktsyra och en härlig fruktighet är Verdicchio. När den odlas i Marche på italienska östkusten får den pigga drag av citrus, apelsin, persika och päron. Verdicchio dei Castelli di Jesi (från den lilla byn Jesi i just Marche) passar utmärkt som vin till pizza när den är vegetarisk eller i form av pizza bianca.
Om det är en margherita, napoletana eller annan pizza med tomatsås som väntar i ugnen är Sangiovese och Barbera två bra röda druvor att välja. Sangiovese från Toscana påminner ofta om körsbär, skogshallon och färsk salvia. Vissa sangioveseviner kan bjuda på lite motstånd i form av tanniner – en egenskap som gör det till ett bra vin till pizza med mycket ost. Som till exempel Quattro Formaggi. Barbera har i stället mjuka tanniner men en uppfriskande, bärig smak och är ett passande vin till pizza med charkuterier.