Mousserande viner
El Mar Cava
Cava
Spanien
Frisk, krispig och torr Cava producerad enligt den traditionella metoden från Penedés!
Il Barone Cava
Cava
Spanien, D.O. Cava
Il Barone Cava – en välbalanserad cava där kvalitet och pris är i harmoni.
P.LEX Prosecco Brut
Prosecco
Italien, DOC Prosecco
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis
Pazzione Cava By Pernilla Wahlgren
Cava
Spanien
Torr, frisk och fruktig ekologisk Cava från Pernillas älskade Spanien
Sofia y Sebastiàn, Cava is Best Enjoyed with Friends Organic
Cava
Spanien
Frisk och fruktig Cava från Spanien!
Blue Nun Sparkling 24K Gold Edition Dry
Tyskland
Bubblande och honungsmelonsmakande vin med äkta 24 karats guldflingor, från ikoniska Blue Nun
Inga produkter hittades.
1. Vad är skillnaden mellan Champagne och annat mousserande vin?
Champagne har utan tvekan ett rykte som nummer 1 när det kommer till mousserande vin. Det som gör Champagne – och även andra bubbel unika är en kombination av odlingsplats, druva och produktionssätt.
All Champagne kommer från ett distrikt i norra Frankrike med samma namn. Du hittar det ungefär en timme öster om Paris. Druvorna som kan användas är olika proportioner av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. För att få sin karaktäristiskt brödiga doft och krämiga bubblor jäser detta mousserande vin en andra gång på flaska. Det kallas för ”méthode traditionelle” eller ”traditionell metod” och är samma produktionsmetod som används för exempelvis fransk Crémant och spansk Cava.
Klimatet i Champagne är ganska svalt, vilket ger druvor med en hög och frisk syra. I nordöstra Spanien där druvorna till Cava odlas är det mer soligt och varmt. Vilket i sin tur ger druvor med mer generös frukt än i Champagne.
2. Vilka druvor används i Champagne, Cava och Prosecco?
Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier
Cava: Macabeo, Parellada och Xarel.lo
Prosecco: Glera
Både Champagne och Cava tillhör kategorin mousserande viner som får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska. Därför kan de få aromer som påminner om rostat bröd eller kex. Dessa aromer uppstår när vinet i flaskan interagerar med jästfällningen som blivit kvar när jäsningen avslutats.
Prosecco däremot genomgår sin andra jäsning på en ståltank via en metod som kallas Charmatmetoden eller Metodo Martinotti. Mängden vin i förhållande till mängden jäst blir mycket större än i en vinflaska. Av den anledningen blir Prosecco ett mousserande vin vars smak i större utsträckning påminner om aromerna i druvan Glera: päron, citron, honungsmelon och fläderblom. Med andra ord är Prosecco ett bra bubbel för dig som letar efter något fruktigt utan toner av bröd.
3. Hur tillverkas mousserande vin?
De två vanligaste metoderna för att tillverka mousserande vin är traditionell metod där vinet jäser en andra gång på flaska, och Charmatmetoden där den andra jäsningen i stället sker i en trycktank.
Vad de båda har gemensamt är att man först producerar ett helt vanligt stilla vin. För Cava eller Champagne som produceras enligt den traditionella metoden, tappas det stilla vinet på en flaska. En shot med utvald jäst och söt druvmust (liqueur de tirage) tillsätts. Jästen börjar konsumera sockret i musten – då bildas koldioxid och alkohol. Koldioxiden löses ut som kolsyra i vinet och det får på så vis sina bubblor. Jästen blir kvar som en slöja och ger en brödig smak till vinet. Innan vinet är klart för att säljas tas all jäst bort, så att det inte finns kvar några spår av den i det färdiga mousserande vinet.
När det stilla vinet till Prosecco är klart tappas det på en trycktank av rostfritt stål. Precis som för den traditionella metoden tillsätts en söt druvmust och utvalda jäststammar. Kort därefter startar den andra jäsningen som ger Prosecco sina bubblor.
4. Hur hittar jag ett torrt mousserande vin med låg sockerhalt?
Du hittar alltid information om den ungefärliga sockerhalten i ett mousserande vin på flaskans framsida. Här gäller det bara att tyda vad de olika termerna ”Brut” och ”Extra Dry” med flera betyder. Det fina är att terminologin är densamma oavsett om det är Champagne, Cava eller Prosecco.
Vad de olika begreppen om sockerhalt i mousserande vin betyder
Brut Nature: 0 – 0,3g/100 ml
Extra Brut: 0 – 0,6g/100 ml
Brut: 0 – 1,2g/100 ml
Extra Dry: 1,2 – 1,7 g/100 ml
Dry: 1,7 – 3,2 g/100 ml
Demi-Sec / Semi-Seco: 3,2 – 5 g /100 ml
Doux : Mer än 5 g/100 ml
5. Cava eller Prosecco – vad är skillnaden?
Cava och Prosecco är båda högkvalitativa mousserande viner som finns tillgängliga i ungefär samma prisläge. Därför frågar sig många som vad som egentligen är skillnaden? Här gäller det att lära känna sina egna preferenser.
Aromerna i Cava påminner ofta om gröna och gula äpplen, solmogen citron, lime, mandel och bröd. Smaken är frisk – från knastertorr om det är en Brut Nature eller Extra Brut till koncentrerat fruktig med behaglig sötma om det är en Semi-Seco. Det hela ackompanjerat av krämiga bubblor och en pigg eftersmak.
Prosecco bjuder oftast på en doft av päron, honungsmelon, grönt äpple och fläderblom. Smaken är uppfriskande och med varierande grader av sötma. Prosecco Brut brukar upplevas som frisk och torr medan Extra Dry och Dry ger ett sötare, rundare intryck. Oavsett söthetsgrad är Prosecco ett mousserande vin med fruktig karaktär och livliga bubblor.
6. Är Prosecco ett bra mousserande vin som fördrink?
Många upplever Prosecco som ett tilltalande val till fördrinken tack vare att det är uppfriskande utan att syran blir hård eller skarp.
Den fruktiga smaken blir en fin kontrast mot tilltugg som ostar och salta snacks. Fruktsötman i Prosecco kan även tackla starka smaker såsom chili, wasabi eller pepparrot så att smakupplevelsen blir balanserad. Prosecco är helt enkelt ett mousserande vin som passar bra till många olika tilltugg och därmed även som fördrink!
7. Vilket är det bästa alkoholfria mousserande vinet?
Det finns många tillfällen då ett alkoholfritt bubbel är det bästa valet. Det är dock en stor utmaning för vinproducenter världen över att tillverka välsmakande och balanserade alkoholfria drycker, Framförallt kan vara svårt att hitta rätt balans mellan syra och sötma – kanske har du provat ett alkoholfritt vin där du känner att det är något som ”saknas”?
Tack vare att bubblor ger ett extra lyft och fräschör åt en dryck går det att hitta riktigt smakrika alkoholfria mousserande viner. Vi rekommenderar att du provar många olika varianter tills du hittar din favorit.
Två av våra bästa tips är P. Lex Pure som är ett naturligt alkoholfritt bubbel gjort på samma druva som Prosecco; Glera. Druvmusten har varsamt filtrerats för att jäsningen inte ska starta. Denna dryck har därmed aldrig haft någon alkohol.
Missa inte heller Pernilla Wahlgrens alkoholfria mousserande vin gjort på Chardonnay-druvan; Pazzione Zéro. Ett friskt och fruktigt bubbel från Frankrike med inslag av persika, apelsinblom och fläder.
8. Vilket typ av glas är bäst för mousserande vin?
Den kanske mest klassiska glastypen i bubbelsammanhang är förmodligen det så kallade flöjtglaset. En rak eller lätt oval, avlång kupa. Fördelen med flöjtglaset är att det rymmer en begränsad mängd och därmed hjälper till att hålla ditt bubbel svalt.
Prova gärna att servera mousserande vin i ett vitvinsglas. Det tillåter vinet att öppna upp sig mer än i ett flöjtglas och kan ge en rikare smakupplevelse.
Mängden luft i förhållande till vin blir större i ett vitvinsglas än i ett flöjtglas. På så vis blir det lättare för dig att uppleva de aromer som du kan hitta i till exempel Cava eller Prosecco.
9. Hur ska mousserande vin förvaras?
En flaska mousserande vin förvaras bäst torrt, svalt, mörkt och i en stabil temperatur. Om du planerar att öppna flaskan i närtid kan den förvaras stående utan problem. Om planen däremot är att lagra vinet under flera år är det bättre att förvara flaskan liggande. Det gör att vinet hela tiden är i kontakt med korken, vilket hindrar den från att torka ut.
10. Vad betyder Blanc de Blancs på en flaska mousserande vin?
Blanc de Blancs betyder ”vit av vita”, och betyder att vinet endast är gjort på vita druvor. Det kan verka självklart – men i Champagne är två av tre druvor som används röda. Pinot Noir och Pinot Meunier. När du träffar på termen Blanc de Blancs i Champagne kan du alltså räkna med att det är ett vin till 100 % gjort på druvan Chardonnay.
I andra områden för mousserande vin kan andra vita druvor användas när det står Blanc de Blancs på etiketten. Vad de allra flesta Blanc de Blancs har gemensamt är en frisk, elegant smak med krispig fräschör.
11. Vilket är det bästa mousserande vinet att ge bort?
En klurig fråga som beror på person och tillfälle. Det viktigaste är förmodligen att ta reda på vad personen som ska få bubblet gillar. Är det torrt, friskt och stramt som gäller kan det vara klokt att välja ett mousserande vin som är Brut Nature eller Extra Brut. Om personen i stället gillar fruktiga viner kan en lyxig Prosecco vara det bästa valet av mousserande vin att ge bort.