Vin från Toscana

Så väljer du rätt vin från Toscana

Toscana är känt för Chianti, Sangiovese och Brunello di Montalcino. För sina böljande kullar täckta av vinodlingar, cypresser och olivträd. Men vilka vinregioner ryms inom Toscana? Vilka druvor odlas här, och hur väljer du rätt vin från Toscana? Här är din guide till denna omtyckta vinregion i Italiens hjärta.

Toscana är Italiens sjätte största vinregion och ligger i den centrala delen av landet, omgiven av Emilia-Romagna i norr och av Lazio i söder. Strax utanför de historiska städerna Pisa och Florens trivs lokala druvor som Sangiovese, Canaiolo och Trebbiano men även internationella sorter såsom Cabernet Sauvignon och Merlot. Här balanseras en värmande medelhavssol av svalka från odlingar på hög höjd – vingårdar belägna 500 meter över havet är ingen ovanlighet. Resultatet blir eleganta, ofta lagringsdugliga viner som anses vara några av Italiens bästa: Chianti Classico, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Läs vidare för att lära dig mer om viner från Toscana!

Vilka druvor odlas i Toscana?

Den allra viktigaste druvan i Toscana är utan tvekan Sangiovese. Omkring 64 % av den totala odlingsarealen utgörs av denna druva som ger viner med frisk, hög syra, strama tanniner och en karaktäristisk smak av körsbär. Beroende på odlingsläge kan aromerna variera från syrliga röda körsbär till mörka, solmogen frukt. I viner av Sangiovese hittar du ofta drag av färska örter såsom basilika och salvia, varvat med en viss jordighet. Om vinet lagrats på ekfat balanseras dessa smaker av toner av rostade ekfat, nybryggd espresso och mörk choklad om det är nya ekfat eller en delikat kryddighet om det rör sig om lite större, använda ekfat.

Efter Sangiovese delar Trebbiano Toscano och Merlot på andraplatsen med cirka 5 % vardera. Trebbiano Toscano är en grön druva som ger lätta, friska viner. Under delar av 1960- och 70-talet användes Trebbiano Toscano även i röda viner för att kunna producera större volymer – vilket gav tunna, syrliga viner. Detta har dock sedan länge gått till historien. Idag levererar Toscana viner i världsklass!

Merlot är en fransk druva som ger fylliga, mjuka viner med drag av solvarma plommon och färska örter. Den används framförallt för att ge kropp och fyllighet till viner där Sangioveses spelar huvudrollen.

Vad är Governo?

Governo är Toscanas egen Ripasso-metod som ända sedan 1300-talet använts för att ge koncentration och fyllighet till vinerna härifrån. Tekniken innebär att 70–80 % av ett vin påbörjar jäsningen i en tank, medan resterande 20–30 % torkar i välventilerade lokaler. De torkade druvorna adderas sedan till det färdigjästa vinet som då påbörjar en andra jäsning. Detta resulterar i ett fylligt vin med intensiva smaker av körsbär, hallon, choklad och örter. Tanninerna blir också mjukare under denna process.

 

Vilka är Toscanas viktigaste vinregioner?

Toscana har inte mindre än 58 underregioner för produktion av kvalitetsvin. Vi ska nu fokusera på de viktigaste och mest kända. Bokstäverna ”DOC” och ”DOCG” står för ”Denominazione di Origine Controllata” och ”Denominazione di Origine Controllata e Garantita”. Det är det näst högsta samt det högsta steget i italiensk vinlagstiftning och kontrollerar alltifrån uppbindningsteknik i vingården till val av druvor och hur vinerna ska lagras.

Toscana IGT

Viner med denna benämning kan komma från hela Toscana och ett flertal olika druvsorter kan användas, men Sangiovese är utan tvekan den viktigaste. Här kan du förvänta dig fruktiga, smakrika viner som är enkla att kombinera med mat.

Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG

Förmodligen Toscanas mest kända vinregion. Skillnaden mellan Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG är att ”Classico” utgör det mest historiska odlingsområdet. Vinerna härifrån är oftast något fylligare och mer kraftfulla än de som kommer från det större området Chianti. Chianti DOCG är utmärkt val för dig som söker en frisk och lätt stil av Sangiovese, med drag av syrliga körsbär och färska örter. Gillar du viner med karaktär av ek? Då är Chianti Riserva vinet för dig. Det lagras minst 6 månader på ekfat vilket ger aromer av mörk choklad, rostade fat och kaffe.

Brunello di Montalcino DOCG

Ett litet men välkänt vinodlingsområde i sydvästra Toscana. Här är klimatet något varmare än Chianti, vilket ger kraftfulla och koncentrerade viner som enligt lag behöver lagras fyra år innan de släpps till marknaden. ”Brunello” är ett lokalt namn för Sangiovese vilket är den druva som ska användas till 100 %.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Likt Brunello di Montalcino är Vino Nobile di Montepulciano ett litet odlingsområde i södra Toscana. Det ligger inne i landet, öster om Brunello. Även här har vi att göra med kraftfulla, lagringsdugliga viner baserade på Sangiovese. Här får man dock använda upp till 30 % andra druvsorter för att mjuka upp Sangiovese. Lagringstiden är något kortare än för Brunello, två år i stället för fyra.

Hur smakar vinerna från Toscana?

Eftersom de allra flesta viner från Toscana baseras på Sangiovese får de tydliga drag av denna druva: körsbär, hallon, plommon och örter som beroende på vinstil kompletteras av kryddiga toner av fat. Om du vill ha ett fruktigt och mångsidigt vin är en Toscana Sangiovese IGT ett bra val. Letar du efter ett lätt och friskt vin är Chianti den bästa matchingen, medan en Governo är rätt vin för dig som söker ett fylligt, smakrikt vin till ostar och charkuterier. Om du ska kombinera vinet med en kraftig maträtt såsom långkok på högrev, viltgryta eller stek är Chianti Riserva, Brunello di Montalcino eller Vino Nobile di Montepulciano alla bra val.

Vad betyder super-toscanare?

Super-toscanare är ett samlingsbegrepp för viner av hög kvalitet som bröt mot 1960-talets vinlagar. De dåvarande vinlagarna premierade kvantitet framför kvalitet, vilket resulterade i tunna, utspädda viner som skadade Toscanas rykte. Motreaktionen kom från en grupp producenter som började göra viner av 100 % Sangiovese eller med internationella druvsorter såsom Cabernet Sauvignon och Merlot. Till viss del var denna grupp producenter inspirerade av Bordeaux, vilket ledde till att man också använde en hel del små, franska ekfat. Eftersom dessa viner genom sin druvsammansättning och lagring bröt mot dåtidens vinlag fick de säljas som bordsvin, ”Vino da Tavola”. Däremot var priserna långt mycket högre än de för bordsvin… Dessa högkvalitativa viner kom att kallas super-toscanare och är än idag bland Toscanas mest prestigefulla viner. Några kända exempel är Tignanello, Sassicaia och Ornellaia.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!